Välkommen till min blogg. En blogg som i första hand handlar om mitt syskapande, men en del annat pyssel och heminredning kan komma att dyka upp här.

måndag 29 mars 2010

Elefantbyxor

En liten experimentstund i syrummet resulterade i ett par byxor till pyret i magen (som fortfarande är kvar där). Jag har utgått ifrån ett par favoritbyxor V hade då han var liten bebis. De hade dock både fram och bakstycke, jag valde att göra dessa utan sidosömmar. Midjemudden blev lite för kort tycker jag personligen, jag gillar idén med långa muddar som förlänger "livstiden" på byxor, men här råkade jag göra mudden lite för vid och klippte då bort den, gjorde om och sydde dit den igen. Hellre ett par byxor med kortare "livstid" än byxor som bara åker av!

Material: Svarta elefanter och svart muddväv från Jofotex.

Mönster: Eget, utifrån ett par befintliga byxor och så ändringar här och där på det.

Storlek: 56

torsdag 25 mars 2010

Hem ljuva hem!


Åter hemma!! Vi trodde vi skulle bli kvar på sjukhuset en lång tid framöver. Det var vad de sa till oss. Men efter en veckas sängläge och succesivt mer och mer promenerande utanför rummet osv. så gjorde man en undersökning som visade att jag inte längre läckte fostervatten! Så då fick jag åka hem(, sjukskriven, vilande och med läkarkontroller, men hemma)!! Och det känns skönt. Som jag fått det förklarat för mig kan den yttre fosterhinnan spricka/bli hål på, men den inre fortsätter vara hel. Det kan också vara så att det blivit ett litet hål fosterhinnan längre upp som läkt igen. Hur som helst är jag så glad att få vara hemma igen. Och ännu mer glad att bebisen är kvar i magen!! Nu hoppas vi att graviditeten fortskrider som den ska!

Sjukskriven och vilande, men sy lite får man väl göra... (har faktiskt börja virka med, det kan man göra i sängen). Innan jag åkte in på sjukhuset påbörjade jag ett mobilfodral till min Iphone. Touchskärmen får lätt repor och det har hänt att den åkt i golvet ett par gånger. Det var dags helt enkelt. Den här är gjord efter ett mönster jag hittade här. Lite förändrat dock. T.ex. valde jag tryckknapp istället för kardborreband. Satte fast den "inre" delen av trycknappen mellan yttertyget och fodret så att den inte ligger och skaver mot skärmen.

Mönster: hittade jag som sagt var här. Gjorde några små förändringar.

Tyg: En bit svart trikå ur gömmorna som foder (gör fodralet lite tjockare och tåligare för stötar) och ett IKEA-tyg som yttertyg.

torsdag 18 mars 2010

Tillhör landstinget...

Jag är, som man kunde läsa i ett av mina tidigare inlägg, gravid. Vi väntar ett syskon till V och det är beräknat i mitten av juni. I måndags förändrades livet drastiskt. Vattnet gick (v27) och det blev ambulanstransport till NUS i Umeå (ca 10 mil från Ö-vik där vi bor). Här finns goda resurser att ta hand om prematura barn, så vi fick komma hit för att finnas i de bästa händerna, så att säga. Tacksamt! Sedan dess har inget mer hänt, jag och barnet mår bra, men jag är sängliggande då man vill att barnet naturligtvis ska stanna så länge som möjligt i magen. Det är en liten märklig känsla att känna sig helt frisk och bara få ligga ner i en säng. Man blir naturligtvis uttråkad men vill samtidigt, framför allt annat, att ingenting ska hända. Vi vet heller inte vad som väntar oss. Sätter det hela igång nu den närmaste tiden eller kommer det att gå veckor/månader? Och hur kommer livet att te sig då?

Och för att återgå till vad den här bloggen brukar handla om... det känns naturligtvis trist när jag fått upp en sån bra fart i syrummet att helt plötsligt inte kunna sy något alls. Tänk vilka snabba kast livet bär med sig, och så skört allt är. Ja ja, så länge jag väntar (vilket förhoppningsvis blir ett bra tag till) får jag hålla koll på allt härligt på alla andra sybloggar, drömma och visionera!

fredag 12 mars 2010

Premiär!



Så var det premiär för mig att sy med flatlocksömmar på overlocken. Jag har dragit mig lite för att byta inställningar då det blev rejält besvärligt förra (och första) gången jag bytte tråd på overlocken. Men det är väl det som kallas att lära sig förmodar jag. Hursomhelst, den här gången gick det riktigt bra och jag hade dessutom premiär för ett nytt "hemmasnickrat" mössmönster, en lite längre toppig mössa sydd i fyra delar. Den är inte fodrad så den får nog vänta till framåt sommaren (åtminstone här uppe i de nordligare delarna av landet), eller så får jag väl utforma en fodrad! Jag hade lite svårt att bestämma mig vilken av de olika "sidorna" av flatlocksömmen som skulle få vara på utsidan av mössan och vilken som som skulle få vara på insidan, den här gången fick det bli på det här viset, en annan gång gör jag väl tvärtom.

Mönster: Eget

Tyg: Röd interlock från JNY Design

tisdag 9 mars 2010

Syster på besök 2

När jag var klar med "min" mössa så gav jag mig på nästa projekt som jag klurat lite på ett tag, ett par retrobyxor med mycket puff och ordentliga muddar i midja och benslut. Tillsammans ritade jag och syrran ut ett mönster och sen gick det undan! Här ser ni resultatet! Det lär nog bli fler såna här byxor framöver. De här blev ungefär i storlek 74 (vi får väl se när jag väl har en liten 74:a att testa dem på) och nu vill jag testa att även göra dem i storlek så att sonen kan få sig ett par till sommaren.

Mönster: Mitt och syrrans egna

Tyg: Det blommiga bomullsretrotyget är ett auktionsfynd (som jag tidigare också använt i klänningar), svart muddväv från Jofotex
Dessutom... har min älskade syster, som till vardags arbetar som fotograf, gått igenom Photoshop med mig, så nu kommer friläggning och annan bildredigering gå som en dans på rosor (hoppas jag)!

Syster på besök 1


Jag har haft min syster på besök ett par dagar. Och då passade vi på att få lite sytid tillsammans. Vi började med att prova ett fantastiskt mössmönster som jag hittat i bloggvärlden, rättare sagt här. Jag gjorde en enkel "ensidig" mössa och syrran gjorde en vändsydd, lite längre mössa med applikation. Insidan, som inte syns här, är i turkos molninterlock från JNY Design (ett favvotyg). Båda mössorna är till min lille kille. Ser fram emot lite varmare tider då dessa kommer att användas ofta.
Mönster: http://kokalal.blogspot.com/2009/10/att-sy-en-mossa.html , tack och åter tack för ett fantastiskt bra mönster!

Tyg: Kanin- och molninterlock från JNY Design, Svart interlock från Jofotex.

tisdag 2 mars 2010

Till pyret!


Till sommaren ska vår familj utökas. V ska bli storebror och det ser vi fram emot med spänning och förväntan. Och det här är premiär för sömnad till den lille/lilla, en velourhoodie med asymmetriska framstycken. Det här plagget är sytt helt och hållet efter mönster (i stort sett). Så småningom ska det nog bli ett par tillhörande byxor, det är ju härligt med velour på småttingar. Jag har fått möjlighet att stifta bekantskap med två nya prylar, snedslåvikare och prymtång. En snedslåvikare är en "mojäng" man använder för att göra egen snedslå, och vi är inte riktigt helt och hållet goda vänner än. Kan bero på att jag försökt med muddväv, vilket jag förstått efter bloggläsande och googlande är ganska svårt att använda snedslåvikare till. En prymtång är en tång för att sätta fast bland annat jerseyknappar och jag är mycket förtjust!! Så enkelt och vilket resultat! Båda är inköpta hos Bibbis textil, och Bibbi är också en härlig ny bekantskap, så snabba leveranser och fantastisk service. Henne hittar man enklast via Sysidan.

Material: Svart velour, svart muddväv och elefantjersey från Jofotex, Jerseknappar från Bibbis textil

Mönster: Kayla munkjacka - Ottobre 3/2009

Storlek: 62 (något förlängd i nederkant och i ärmar)